Alles Wat Je Aandacht Geeft Groeit

Gepubliceerd op 23 januari 2019 om 11:23
Photo by Nikola Jovanovic on Unsplash

De eerste trap naar succes op het podium begint met ‘Focus on youre own shit.’ ;-)

En dat is niet gemakkelijk in een tijdsgeest waarin de wereld 24/7 draait. Ik heb ook het gevoel dat er steeds meer mensen behoefte hebben aan rust, ontspanning en stilte. En daarbij ook bewust de keuze maken om de online stekker eruit te trekken! Met die enorme hoeveelheid prikkels die er elke seconde bij ons binnenkomt, zijn we dan ook snel afgeleid…maar het goede nieuws is, focus is te leren!

Met focus kom je tot topprestaties.

Een tijdje geleden las ik een interview van Epke Zonderland. Daarin vertelde hij wat hij deed aan voorbereiding vlak voor de wedstrijd. Zoals elke topsporter heeft ook Epke een enorme focus. Voor de wedstrijd visualiseert hij zijn turn moves van begin tot eind. Stap-voor-stap doorloopt hij elke beweging in zijn brein door.

Deze oefening pas ik ook toe bij koren die een optreden hebben. In deze focus oefening visualiseer je met gesloten ogen je hele optreden. Je hebt in gedachte je posities gezien en de klanken gehoord. Gezien de resultaten van Epke weet je meteen wat dit voor jouw optreden kan betekenen! Succes verzekerd :-)

Wanneer er focus is worden de zintuigen scherper. Het ontvangen en verwerken van informatie gaat dan veel beter. Een koor dat gefocust is kan in klank sneller afstemmen en bijsturen. Je bent samen alert en dat maakt ook dat je een betere timing en ritme krijgt. Stel je eens voor welke sprongen je dan maakt in de totale koorklank?!

Focus train je met je hele lijf

Focus werkt niet vanuit het hoofd maar doe je met het hele lijf. Hoe zie je dan of een koor focus heeft? Je kunt het verschil zien tussen zangers die AAN staan of alleen vanuit het hoofd staan te zingen. Als je AAN staat, zing je vanuit je lijf en als je in je hoofd blijft, zie je overgeconcentreerde gezichten.

Wanneer je focus traint, voel je dat met je hele lichaam. Je bent dan meer in contact met jezelf. Misschien klinkt dat zweverig, maar het voelt als stevig met beide voeten op de grond staan. Je herkent het wanneer je in een activiteit volledig opgaat. Het moment dat je in je boek zit en niets meer hoort of tijdens het hardlopen in je eigen cadans komt. Die flow ontstaat als prikkels van buitenaf jou niet meer afleiden van dat wat jouw aandacht heeft. Heerlijk toch?

Met focus ontwikkel je vertrouwen

Focus zorgt ervoor dat je bij je eigen proces kunt blijven en wanneer 50 koorleden dat doen, ben je samen tot veel meer in staat. Als je daarbij ook nog je aandacht richt op wat goed gaat, krijgt je zelfvertrouwen een boost! Wanneer je merkt dat samen zingen beter gaat als er focus is, ontstaat er vanzelf vertrouwen! Dat heb je nodig om de volgende stap te kunnen maken.

Met vertrouwen, is de stap naar richting geven een stuk makkelijker. Richting geven aan zingen zonder bladmuziek, in verschillende opstellingen staan, zingen met alle stempartijen door elkaar, maar ook betekenis en vorm geven aan een lied. Dan til je jouw kooroptreden dus echt naar een next level en heb je succes op het podium!

 

Wil je met jouw koor werken aan Meer Succes Op Het Podium en heb je daarvoor handvatten nodig?

Meld je dan aan voor de masterclass In 3 Traptreden Naar Succes Op Het Podium op 20 april  a.s.

Er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar.

 

Liefs, Bianca