Kan ik als toehoorder de essentie van jouw verhaal navertellen?

Misschien heb je geen spreekangst maar juist moeite met het maken van een presentatie. Want waar moet je beginnen? Wat is de kern van het verhaal en hoe ga je de presentatie geven?  Wat wel leuk om te weten is, dat een goed opgebouwde presentatie (lees; verhaal) je enorm helpt om presentatiestress te verminderen.

Een presentatie geef je om iets zinvols over te brengen.

Herken je van die presentaties waarbij sprekers de slides van een Power Point voorlezen? Gezicht richting het beeldscherm, bullet met lappen tekst of cijfers? Niet echt inspirerend om naar te luisteren. Als een presentatie niet meer is dan het voorlezen van slides kun je beter een hand-out met tekst overhandigen, dat scheelt een hoop tijd en energie!

De vraag waar het om draait is ‘Wat wil je nu eigenlijk zeggen?’

Een presentatie geef je omdat het moment van contact met de ontvanger van wezenlijk belang is. Omdat die informatie persoonlijk gedeeld moet worden. Omdat jaarcijfers anders ervaren worden als je een vertaalslag kunt maken van taaie stof naar een metafoor van menselijke handelen. Of misschien wil je mensen in beweging krijgen door het delen van jouw inspirerende ervaring.

Voordat je ook maar ergens aan begint is de vraag ‘Wat wil je nu eigenlijk zeggen?’ relevant voor een goed opgebouwde inspirerende presentatie. Door scherp te krijgen wat je echt wil zeggen, krijg je focus op het geheel. Verzand je niet in allerlei zijstraatje op je route van vertellen, en weet degene die jou gehoord of gezien heeft daarna precies waarover jij gesproken hebt.

Zo maar wat handige weetjes.

Een krachtige presentatie duurt niet langer dan 20 minuten en liefst korter. Een TED-x spreker krijgt niet meer dan 15 minuten. Je spreekt gemiddeld zo’n 130 woorden per minuut. Reken maar uit hoeveel je dan kunt vertellen!

Het geheim van een sterke presentatie zit in de voorbereiding. Durf kritisch te kijken naar wat er echt toe doet en heb de moed om weg te laten. Ook hier geldt, Kill your darlings! Zo kom je tot een helder en overtuigend verhaal.

 

Herken je die worsteling bij het schrijven of maken van een presentatie, les of lezing en wil je leren hoe het anders kan?  Dan kunnen wij samen aan de slag! Ik geloof namelijk dat je het echt anders gaat doen als je gemotiveerd bent om het anders te willen.

Wat gaan we doen?

We gaan twee keer 2 uur samen aan het werk.

We werken aan de inhoud van je verhaal, de opbouw en gebruik van visuele hulpmiddelen.

Tussentijds ga je er thuis mee aan de slag.

Daarna kijken we hoe je presentatie loopt, wat werkt en wat niet.

Aan het eind van deze korte training ken je handige tools, krijg je het eindresultaat op video toegestuurd en ervaar je dat je nog makkelijker presenteert dan je misschien al deed.

Locatie: Perron 12 te Gennep of een locatie naar keuze.

Kosten: € 395,- incl. btw

inclusief handige tips in een presentatiewaaier en 30 minuten online coaching.

 

Ben je er klaar voor en wil je met mij kennismaken?

 

Bel 06-10446459 of

 

Het is mogelijk om trainingen op locatie te geven. Reiskosten € 0.30km

Nicole Meijer, Keuzecoach

'Sterk presenteren, dat heb ik geleerd van Bianca van Dreumel. Niet alleen in ‘hoe’, maar vooral ‘wat’ ik wil presenteren. De kracht zat hem in het weglaten: minder tekst, geen plaatjes. De structuur en handvatten hebben me vertrouwen gegeven. Het effect was een presentatie volledig vanuit mezelf, mijn persoonlijke verhaal, met een duidelijke essentie, kort maar krachtig. En met enthousiasme ontvangen! Zonder jou Bianca, zou mijn presentatie ‘Dit is mijn keuze’ nooit zo geslaagd zijn geweest als hij nu was. Ontzettend bedankt!

 

Sjef Michels, senior adviseur circulaire economie en energie transitie bij Avalon Advies

'Vanuit Avalon Advies zijn we de laatste jaren druk bezig met het ondersteunen van bewoners en gemeenten om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Dat doen we met concrete projecten maar ook met het organiseren van informatieavonden (in combinatie met een bedrijvenmarkt). Het overdragen van de juiste informatie en het stimuleren en motiveren van de aanwezige bezoekers is dan een belangrijk aspect.
Om meer impact te geven aan onze presentatie hebben we aan Bianca gevraagd om een presentatietraining te geven. Dan kom je er achter dat je eigenlijk van de grond af aan moet beginnen: wie is je publiek en wat is de boodschap die je wilt overbrengen (informeren of stimuleren?). Bianca weet precies aan te geven en te analyseren waar de essentiële vragen zitten en hoe je dat vertaald naar een duidelijk verhaal.
De presentatie die we nu gebruiken is volledig anders en veel meer gericht op het vertellen van de boodschap en inspireren van het publiek. Het verhaal vertel je zelf, de beelden zijn alleen ter ondersteuning. We krijgen regelmatig complimenten over de presentatie

 

Inez van Kronenberg

Afgelopen september mocht ik van Bianca leren om sterke presentaties te geven. Het lukte haar om iedereen in de groep persoonlijke aandacht te geven, waardoor de eigen leerpunten duidelijk naar voren konden komen.

Nu weet ik (weer) hoe belangrijk de voorbereiding is: voor wie sta ik te vertellen en welke kernboodschap wil ik precies overbrengen? En voor mij ook essentieel: hoe blijf ik zo dicht mogelijk bij mezelf?

Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu ook meer stilsta bij het brengen van mijn boodschap in persoonlijke gesprekken, bijvoorbeeld met de besluitmakers over mijn adviezen. Dus niet zomaar beginnen te praten, maar vooraf goed nadenken over wat ik wil dat blijft hangen. Zo zorg ik er nog beter voor dat mijn eigen enthousiasme zichtbaar wordt en op anderen wordt overgedragen.
Bianca geeft daarin zelf alvast het goede voorbeeld; je wordt vanzelf meegesleept door haar persoonlijkheid.

Ontzettend bedankt Bianca voor je tips. Ik zal nog vaak terugdenken aan jou. Mijn volgende presentatie zal zeker anders zijn dan alle vorige. Weer een stap vooruit.