Veritable Poppy Project

 

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Op 8 februari startte Operation Veritable, waarbij ook de gemeente Gennep bevrijd is. Op de militaire begraafplaatsen in Milsbeek, Ottersum en Gennep liggen 220 gesneuvelde soldaten begraven.

Om hen op bijzonder wijze te herdenken is het Veritable Poppy Project geïnitieerd.

Begin november 2019, worden er 220 keramische poppies gemaakt. De poppies worden gemaakt door Daantje Kip en Bianca van Dreumel en inwoners van Gemeente Gennep die graag een poppy willen maken en schenken.

Op 14 februari 2020 worden de poppies geplant op alle militaire graven in Milsbeek, Ottersum en Gennep. Voor elke soldaat een poppy met zijn eigen naam.

De poppies blijven staan tot 5 mei 2020 en zullen daarna als kunstwerk bij elkaar gezet worden op een openbare plek in Gemeente Gennep.

Voor de nabestaanden, die tijdens het herdenkingsweekend aanwezig zijn, worden ook poppies gemaakt. Deze worden tijdens de oecumenisch dienst op 15 februari 2020 op een centrale plek te samen gebracht en wanneer zij dat willen, mogen ze later met hen mee naar huis. Dit als blijvende verbinding tussen hen, hun overleden familieleden en gemeente Gennep.

Het idee…

Geïnspireerd door de Lievelingentuin, een kunstproject bij Orientalis van Daantje Kip, kwam ik op het idee om voor de 75 jarige herdenking persoonlijke poppies te maken voor elk soldaat in onze gemeente.

Lievelingen zijn keramische bloemen die je zelf kunt maken en weggeeft. Om iemand te bedanken, te gedenken, als blijk van liefde, of om iemand een hart onder de riem te steken.

Samen met Daantje Kip, de bedenker van www.maakeenlieveling.nl gaan we dit project opstarten in november 2019.

Poppies maken en doneren.

Een poppy doneren kost € 3.-

Je kunt een poppy op naam doneren, of zelf maken en doneren.

Hoe gaan we het doen?

Op zaterdag 2 november 2019 zijn wij te vinden bij 'tHuijs aan de Niers. Als je jouw gedoneerde poppy zelf wil maken dan meld je dat bij je donatie op het inschrijfformulier. Je ontvangt op tijd een uitnodigingsmail en dan zien wij elkaar op 2 november bij 'tHuijs aan de Niers, Looiseweg 1 te Ottersum.

Wanneer de poppies uitgehard zijn worden ze gebakken en rood geglazuurd. Ze worden persoonlijk gemaakt door de poppies te voorzien van een pin en naamlabel.

 

Wil je het Veritable Poppy Project ondersteunen door een poppy te doneren en/of maken?

Meld je dan aan via de onderstaande button.

 

 

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Major John McCrae – 1915

 

In Flanders Fields is een gedicht van de Canadese militaire arts en dichter John McCrae.

Hij schreef het begin mei 1915 in zijn hulppost bij Essex farm, 2 km ten noorden van het centrum van Ieper. De definitieve versie werd gepubliceerd op 8 december 1915.

Hij stierf op 28 januari 1918, toen hij aan het hoofd stond van het N° 3 Canadian General Hospital in Boulogne. Hij ligt begraven op de begraafplaats van Wimereux (Pas-de-Calais, Frankrijk).

 

Dit project wordt ondersteund door:

St. Lambertus Gilde

Werkgroep Jeugd 4ingen Milsbeek

Fanfare Crescendo

parochie Milsbeek