Beweging door aandacht en 'niks' doen

Gepubliceerd op 26 juli 2018 om 20:41

Tijdens het werken met koren valt het me op dat men vaak het idee heeft ‘iets’ te moeten doen als het gaat om performance. Veel koorzangers hebben dan ook de overtuiging dat als je niets doet, het saai is voor het publiek. NOT! Want een pakkende uitvoering gaat niet over choreografie/regie maar over contact en inleving. Over energie en geloofwaardigheid.

Hoe staat het met jouw fundament?

Regie of choreografie heeft pas echt effect als je fundament FOCUS, ENERGIE en CONTACT aanwezig is. Dan kan choreo/regie de totaal performance echt versterken. Het een werkt eigenlijk niet zonder het ander. Maar het fundament kun je wel trainen door oefeningen met beweging. 😉 Voor mij start alles bij aandacht.

Waar ben je mee bezig?

Bij ZingZing Groningen gaf ik deze zomer mini workshops van 20 minuten aan 9 koren. Ze mochten vooraf aangeven waaraan ze wilde werken. Vragen als ‘ Hoe kunnen we goed opkomen en afgaan?’ Tot ‘Hoe kunnen we meer uitstralen en contact maken?’ Kwamen het meest voorbij. Opvallend was dat ik bij elke groep eerst aan het fundament focus moest werken om de coachvraag te kunnen beantwoorden. Aandacht was daarbij het sleutelwoord.

Waar ben je met je aandacht als je zo opgaat? Waar ben je mee bezig als je het podium oploopt naar ‘jouw’ plek? Met jezelf of met de buurvrouw? Waarbij je de goed bedoelde sturende gebaren van ‘helpende’ koorleden wel herkent 😉

Aandacht is het sleutelwoord.

Grappig dat simpelweg aandacht voor het hier nu en jezelf, al een wereld van verschil maakt. Dan gaat vlot opkomen vanzelf. Goed ook om van elkaar te zien dat iedereen precies weet waar hij of zij heen moet als de focus er is. Ook aandacht hebben voor wat je zingt en daarbij letterlijk en figuurlijk ‘stilstaan’ gaf beweging. Ineens voel je waar het over gaat, dat geeft energie en onbewust laat je dat zien. Jhaaaa...en dan is er contact!

Het wauw effect...

Deze ervaring had ook het deelnemende Popkoor Estrellas.
Zelf vonden ze dat er tijdens hun optreden geen eenheid in hun energie zat. Ik vroeg ze het streven naar perfectie los te laten en met de ogen dicht te zingen om zo te voelen wat er gebeurt in je lijf als je alleen bij jezelf blijft.

En daar kwam het WAUW effect! Deze oefening bracht bij menigeen kippenvel en ontroering teweeg.

Daar stond een talentvolle groep jonge vrouwen als eenheid te performen en er kwam geen choreo/regie aan te pas!

Het klinkt cliché maar het is zo waar: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit!’ Dus mijn tip voor de wauw factor is, geef aandacht aan focus, energie en contact. Train het fundament voor jouw performance, dan komt die wauw factor en beweging vanzelf.

Wil je als dirigent hiermee aan de slag? Klik op

Een unieke workshop voor dirigenten.

Wil je als koor werken aan je fundament? Klik dan hier! Neem gerust contact op, dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen. Het verplicht je tot niets ;-)

 

Liefs, Bianca