Een stabiel huis heeft een goed fundament

Gepubliceerd op 28 februari 2018 om 21:40

Een topsporter traint om te winnen. Een koorzanger traint zijn stem en studeert de noten om optimaal te kunnen zingen. Een danser traint zijn spieren en oefent eindeloos zijn moves. Maar wat train je als koor eigenlijk als het gaat over podiumpresentatie?

Duurzaamheid kent geen quick fix.

Tijdens workshops of regierepetities werk ik altijd aan het fundament van de presentatie. Lichaamsbewustzijn, focus en energie. Hiervoor gebruik ik verschillende werkvormen die ervoor zorgen dat je specifiek traint wat je op het podium moeiteloos wil kunnen doen. Niet iedereen vindt het leuk om te trainen. Soms is er letterlijk weerstand om bepaalde oefeningen te doen...

Zo was dat ook tijdens een workshop bij een groot koor waarbij podiumpresentatie nog niet vanzelfsprekend is. Wel zijn deze koorzangers ambiteus en willen echt werken aan hun podiumskills.

Be careful what you wish fore.

De vraag was dan ook of ik een aantal keer met hen wil werken aan algemene podiumskills. Zoals strak en ordentelijk van plaats verwisselen en zingen met beleving in contact met het publiek. Tijdens de kennismakingsworkshop heb ik koorleden weten te enthousiasmeren maar ook doen verbazen. Wat een rare oefening, een beetje door elkaar rondlopen en figuren maken om tot een goede presentatie te komen! Een aantal leden vonden deze oefeningen toch wel een dingetje, dus kwam het verzoek om direct de focus leggen op het eindresultaat.

Dat is hetzelfde als een huis bouwen op los zand...hoe lang denk je dat het overeind blijft staan?

Blijf je doen wat je altijd al deed?

Dan krijg je wat je kreeg...

Als je heel graag iets wil en je bewust ervaart dat het nog niet lukt, grrr...dat zijn de momenten waarop het schuurt. Dat voelt niet fijn en misschien wel ongemakkelijk. Maar hè, zonder wrijving geen glans!

Podiumpresentatie vraagt training en onderhoud. Lopen, stoppen en weer lopen traint je concentratie. Het vormen van figuren geeft bewustwording van ruimte en dat leert je goed van posities te wisselen. Zie je de relatie tussen ordentelijk opstellen en het trainen via deze oefening?

Om mijn koren goed te trainen onderhoud ik mezelf ook. Dat doe ik met viewpoints. Zo blijf ik scherp en ervaar ik iedere keer weer iets nieuws om mee te nemen naar het podium. Het is inspirerend, leerzaam en fysiek keihard werken!

Wil je echt werken aan jullie podiumpresentatie? Steek tijd in het trainen van je fundament! Hoe dan? Ga uit je hoofd en werk met je lijf ;-)

Neem gerust contact met me op, ik help je er graag bij.