Hoe kom je van die eeuwige vaste plek af?

Gepubliceerd op 10 februari 2018 om 17:54

Dit is een veelgevraagd leerdoel bij een workshop koorregie. Hoe kunnen we omgaan met de onzekerheden binnen het koor, bij afwisselende opstellingen?

 

De gedachte dat je niet op je vertrouwde plek kan staan veroorzaakt bij sommige koorzangers stress. Dat is niet gek als je ervan overtuigd bent dat jouw prestatie afhankelijk is van de steun van je vertrouwde koormaatje. Om deze koorleden in beweging te krijgen heb je eerst een nieuwe ervaring nodig. Want als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg...

Hoe dan?

In mijn workshops start ik steevast met verschillende oefeningen waarin ik het koor door elkaar laat lopen. Tijdens deze oefening kan ik de groep verkennen op gedrag en opwarmen voor wat er komen gaat. Verschillende loopoefeningen gecombineerd met focus opdrachten zijn eenvoudig en heel effectief. Mijn overtuiging is dat fysieke oefeningen net zo noodzakelijk zijn voor zingen als het opwarmen van je stembanden. De weerstand om in beweging te komen ontstaat meestal uit onzekerheid. Het missen van de steun van je vertrouwde koormaatje en het niet weten of je dan nog steeds goed kan zingen.

Mijn favoriete oefening

Loop met elkaar door de ruimte en zet de groep stil. Iedereen staat nu door elkaar. Ga goed in je centrum staan en sluit je ogen. Ga dan met je aandacht naar je voeten en trek denkbeeldig een cirkel om jezelf heen. Plaats een glazen wand op deze cirkel en vul de ruimte helemaal op met jouw energie. Zing dan vanuit deze positie een, voor het koor, bekend lied. Soms is de opstart wat onzeker maar al snel ervaar je dat

  • Het weghalen van de visuele prikkel meer focus op de klank geeft.
  • De koorklank verrassend vaak anders en beter wordt.
  • Je meer kan dan je dacht.
  • De tekstbeleving ook voelbaar wordt.

Verreweg de meeste koorzangers zijn hierna aangenaam verrast en soms ook geraakt door deze ervaring.

Pfff oefeningen, waarom? Daarom!

Steek, naast inzingen, ook tijd en energie in werkvormen die jouw koor fysiek en mentaal flexibel maken. Een nieuwe mindset doorbreekt belemmerende overtuigingen en laten je ervaren dat je het wel kan!

Wil je met jouw koor werken aan een nieuwe mindset? Mail of bel en vraag naar de mogelijkheden.

Liefs, Bianca