Uit het hoofd en naar je lijf!

Gepubliceerd op 17 november 2017 om 16:37

Dat perfectie geen garantie is voor winst is maar weer gebleken tijdens het TopFestival van Balk.

Ik mocht dit jaar de jeugd en 1ste klasse middelgrote groepen jureren op performance en waar let je dan op? Mijn collega juryleden Marcel Swerissen en Toke Wulf hadden de taak te luisteren naar muzikale en technische kwaliteit. Samen waren we op zoek naar authenticiteit!

Wanneer perfectie in de weg zit

Wij mensen willen het in de kern graag goed doen. En dat is nou precies wat ons soms in de weg kan zitten. Wanneer je iets echt heel goed wilt doen zijn we vaak druk in ons hoofd. Druk bezig vanuit je brein te sturen, te begrijpen om te presteren.

Wat nou als je dat hoofd vrijmaakt door je aandacht naar het hele lijf te laten gaan? Dan komt er ruimte voor ontspanning en energie. Dan gaat het als vanzelf stromen. De woorden, de klank en ook de natuurlijke beweging. Dan ben je helemaal aanwezig en dat helpt.

Wat ik ermee wil zeggen is dat je kunt zien en horen wanneer zangers ‘te hard’ werken vanuit het hoofd. Dan houden ze zichzelf als het ware in. Het spat niet van het podium af, het komt niet verder dan de rand. De intentie of blik is naar binnen gericht en daardoor ontstaat er geen contact. Zelf als je meters achterin de zaal zit merk je dat. Dan klinkt het heel goed maar je voelt er niets bij.

We hadden van tevoren niet met elkaar besproken waar we naar op zoek waren. Maar het werd heel zichtbaar in de rapporten dat we het unaniem eens waren. Dat zorgde voor een verrassende uitslag!

Wees authentiek

Authenticiteit is puurheid. Jezelf echt laten zien met alles wat er is. Je zingt een verhaal en wat is dan de essentie van dat verhaal? Ben je daarbij aanwezig en kun je voelen wat je zingt? Dat deden Zinge Teens en Au bain Marie erg goed.

Heel bijzonder om te zien dat Zinge Teens zo vrij en zichzelf waren op het podium. Dat is voor die leeftijdscategorie best een dingetje ? De dames van Au bain-marie waren heel goed in het ongekunsteld vertellen van het verhaal. Ik zat op het puntje van mijn stoel en werd van het begin tot eind geboeid. Daarbij werd ik door beide groepen ook geraakt. Tja en dan heb je me! Hier gaat het voor mij om. En als er dan ergens een rafelig randje imperfectie voorbijkomt, dan is dat totaal niet belangrijk.

Wil je ervaren hoe je van het podium af spat door meer vanuit je hele lijf te zingen? Bel of mail me, ik ga graag met je aan de slag!

 

Photo by William White on Unsplash