De Route Naar Een Sterke Presentatie

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 00:00

Herken je dat? Je luistert naar een presentatie en je wordt op een gegeven moment wat onrustig, je vraagt je af waar dit verhaal naar toe gaat, of je hebt moeite je aandacht erbij te houden. Grote kans dat de spreker geen duidelijke route heeft en te veel zijstraatjes heeft genomen…

Navigeren in een onbekende stad

Een sterke presentatie maken is zoiets als goed navigeren in een onbekende stad. De hoofdweg leidt je naar je doel ‘De Kernboodschap’ en het gebied eromheen is alles wat je over die route zou kunnen vertellen. Als je geen beste kaartlezer bent, verdwaal je in een stad en dat is wat er ook gebeurt wanneer je hoofdzaken niet van bijzaken kunt scheiden in een presentatie. Dus hoe doe je dat nou een ‘Sterke Presentatie Maken?’ Kom, we gaan een route van 15 minuten uitzetten in een onbekende stad.

Waar wil je naartoe?

Eerst bepaal je waar je naartoe wilt, waar moet deze route jou naartoe brengen? Wat is het doel van deze reis? Er lopen veel wegen door een stad en ze zijn misschien allemaal de moeite waard, maar je moet bepalen welke weg helder leidt naar datgene waar je naartoe wilt. Kies daarom een hoofdweg met een duidelijke richting die je op tijd brengt waar je wilt zijn.

Als de kaart van het gebied goed bekeken is en de hoofdweg bepaald, ga je de zijstraatjes eens nader bekijken. Leiden deze straatjes jou naar de plek waar je naar toe wilt of brengen ze je er verder vanaf? Zou je iets missen als je ze voorbij gaat of voegen ze echt wat toe aan de hoofdstraat en kun je de route binnen de gestelde tijd afleggen?

Bepaal de routepunten

Je hebt bepaald welk zijstraatje ertoe doet en die markeer je met een routepunt zodat je weet waar je even bij stil moet staan. Nu de route, de hoofdweg en de stoppunten bepaald zijn, is het zaak om het verloop van de route nog eens te checken. Waar start de route en waar eindigt die? Geef de route een kop en een staart, zodat jij hem zonder gps kunt volgen.

Spreken is als gidsen in een stad

Als je een presentatie geeft, neem je andere mensen mee tijdens jouw reis door de stad. Je gidst ze erdoorheen en vertelt helder wat je er kunt zien en beleven. Wanneer je een duidelijke route hebt en goed navigeert, kan de luisteraar geboeid blijven luisteren en navertellen wat hij of zij heeft gehoord en gezien. Dan weet je dat je een sterke presentatie hebt gegeven!

Mocht je het toch lastig vinden om de hoofdstraat te vinden of het juiste zijstraatje te kiezen, bel of mail mij gerust en laat me weten wat ik voor je kan betekenen.

 

Liefs van Bianca